Göran Wärff, Fånga ljuset

Välkommen!
Här har vi sammlat allt möjligt som är intressant att veta om utställningen Fånga Ljuset och Göran Wärff. Mycket nöje!

En uppskattad kollega
Göran var en uppskattad glasformgivare på Kosta. Blåsare och slipare som tidigare jobbat med honom beskriver att Göran var enkel att jobba med. Han var öppen för alternativa lösningar då det viktiga var att nå det slutresultat som Göran önskade. De kunde få använda metoder som från början inte var tänkta och Göran såg detta som en möjlighet till utveckling och en nödvändighet del i processen. Göran var mycket närvarande vid framtagningen av nya bitar och var ofta i sliperiet även om han inte jobbade den dagen. Han var noggrann med både utförandet och att det färdiga resultatet blev som han tänkt. De beskriver att de upplevde att Göran hade förtroende för deras hantverksskicklighet och berättar att Görans glas kunde vara och fortfarande är en utmaning att jobba med, stora och tunga. Än idag är det framför allt Görans glas de jobbar med i sliperiet i Kosta. Görans kollegor ger en bild av en varm och omtänksam person, lugn och med båda fötterna på jorden.

Formspråk
I Görans bitar finns det en strävan efter elegans. Hans inspiration kom ofta från naturen så som havet och hur ljuset bryts igenom en iskristall. Man kan se farsinationen för hur vatten och ljus interagerar med varandra. Glaset blir ett medium för att utforska naturens olika fenomen. Vattnets reaktion när en droppe faller igenom ytan blir ett fat, bubblor i glaset som fångar ljus.
Göran arbetade helst med klarglas och först på 1990-talet började han jobba mer med färg, blått grönt och lite rött. Man kan se att färgen är där för att fylla en uppgift, förstärka eller skapa en accent. Färg för att skapa uppmärksamhet och som effektsökeri valde han bestämt bort.

Tidslinje
Göran Wärff (1933-2022)
Göran föddes och växte upp på Gotland

1956-1959 – Studerade han arkitektur och design Braunschweig och Ulm.

Mitten 50-tal – Göran kom som murarlärling (en lärlingsperiod ingick i studierna) till Pukeberg där han skulle delta i murandet av glasugnar. Han tillbringade varje ledig stund med att titta på glasblåsarna i hyttan och rita av dem. Detta ledde till att Göran fick förfrågan om att rita glas till bruket (som vid denna tid ägdes av Böhlmarks lampfabrik). Göran åkte tillbaka till sina studier men skickade skisser till bruket. Efter studierna blev han engagerad på alvar och tillbringade kommande åren som formgivare på Pukebergs glasbruk.

1964-(1972?) Jobbade Göran på KostaBoda tillsammans med Ann Wärff (nu Wolff). De formgav glas tillsammans många populära glasserier. År 1968 mottog de Lunningpriset tillsammans för sitt arbete med bland annat servicen Brava.

-1974 utforskade kristallen på Kosta.

1974-1979 Bodde Göran i Australien, med en egen studio i Sydney. 1978 formgav han Jerringpriset som fortfarande delas ut.

1979-1982 Kosta. Göran har beskrivit att han fick hemlängtan efter ”världens bästa glasmassa”.

1982-1985 Sunderland Polytechnic, England. Göran var med och startade glasutbildningen på Sunderland Polytechnic och jobbade under dessa år som lärare där.

1986-2011 Tillbaka till Kosta.

Under åren utomlands var Göran fortfarande knuten till Kosta och skickade ”hem” skisser till bruket. Efter att han slutat som formgivare på kosta fortsatte han att utveckla sitt konstnärskap fas med gården på hemma på Gotland som bas. Den plats nära havet som gett Göran så mycket inspiration genom åren.

Objekten på utställningen

Allt som visas i utställningen kommer från The Glass Factorys samling som Emmaboda kommun köpte från KostaBoda.
Det unika med samlingen är att den förutom glas som kommit i produktion består av många unika bjekt och prover,
förlagor och ofärdiga projekt. Detta göar att man kan få enbredare bild av konstnärernas tankar och arbetsprosesser.

Om du är med nyfiken på objekten på utställningen, här kommer allt en gång till, podie för podie.
Podie 1, (första rummet):

 

Podie 2 (första rummet):

Podie 3 (andra rummet):

 

Podie 4 (andra rummet):

 

5 (andra rummet):

 

Ballongklubben
Göran var en del av den ballongklubb som flera glasformgivare i glasriket startade på 60- och 70-talet. 2022 ställde The Glass Factory ut ballongen i utställningen ”Ballongklubben”. i filmen som gjordes i samband med utställningen kan du höra Göran och några av de andra medlemmarna berätta om tiden med Ballongen.
https://www.youtube.com/watch?v=0Zz790KCLnk Länk till annan webbplats.

 

Är du sugen på att höra Göran berätta om sina tankar kring glas och sitt konstnärsskap kan du lyssna på Sveriges Radios program. Programmet är gjort av Sally Henriksson genom produktionsbolaget Munck, 57 min det sändes lördag 24 dec 2016 kl 11.00.

Du hittar programmet på länken:
https://sverigesradio.se/avsnitt/830479 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.