Teresa Lundmark

SMÅLANDSTRIENNALEN LANSERAS !

Smålandstriennalen 2023
27 maj – 30 september 2023

Under sommaren 2023 kommer Smålands konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar att arrangera Smålandstriennalen tillsammans. Vi lanserar även det nybildade distriktet Konstfrämjandet Småland.

I sommar startar den första Smålandstriennalen som är ett unikt samarbete mellan konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar. Med örat mot marken och blicken riktad mot en komplex samtid av växande klyftor, vikande tilltro till demokrati, klimatlarm och globala krigstillstånd vill Smålandstriennalen vara en motor för möten mellan människor genom konst och kultur.

Triennalens gemensamma tema är Små Land – ett begrepp som använts historiskt för att beskriva Smålands brokiga landskap. Utifrån tematiken arrangeras utställningar, workshops och projekt på ett tjugotal platser runt om i Småland. Genom ett utforskande förhållningssätt, som spänner över pedagogiska insatser och konstnärliga projekt, interagerar konstnärer och allmänhet i globala och lokala frågeställningar kring gestaltad livsmiljö, natur, klimat och biologisk mångfald och hur de relaterar till Smålands förutsättningar.

Målet med triennalen är att synliggöra, stödja och bygga långsiktiga relationer och samarbeten mellan etablerade kulturinstitutioner, konstnärsdrivna verksamheter och föreningar i Småland. Triennalen vill genom närmare samarbeten motverka de framväxande ”vita fläckarna” på kartan där allmänheten inte nås av konst eller kultur. Flera projekt har en ambulerande och uppsökande karaktär eller vänder sig direkt till barn och unga.

När det tre-åriga konstprojektet Nya Småland avslutades 2020 fanns det kvar en stark vilja att fortsätta undersöka, visualisera och aktivera Smålands konstkarta. Därför grundades Konstfrämjandet Småland 2023 som verkar genom en ny och återkommande triennal för en motrörelse och komplement till det etablerade och institutionella i städerna.

Smålandstriennalen och Konstfrämjandet Småland har vuxit fram genom ett fördjupat samarbete och initiativ av konstinstitutionerna Vandalorum, Smålands Konstarkiv, Kalmar konstmuseum, Virserums Konsthall, Växjö konsthall, Österängens Konsthall och The Glass Factory samt i samarbete med Linnéuniversitet.

Huvudman för Smålandstriennalen är Konstfrämjandet Småland. Smålandstriennalen genomförs med stöd från Kulturrådet, Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Kronoberg.

Följ gärna Smålandstriennalen på Instagram Länk till annan webbplats. för fler nyheter.

Mer information kommer att publiceras löpande på Konstfrämjandet Smålands hemsida Länk till annan webbplats..